Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuśki szpinakowe, zawijane bułeczki z czarnuszką, idealne na śniadanie lub kolację. Polecam :)
Kotlety jajeczno-pieczarkowe powstały w chwili, gdy miałam w kuchni pieczarki...
Odsłon: 98
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 14
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 185
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 1485
Kotlety jajeczno-pieczarkowe powstały w chwili, gdy miałam w kuchni pieczarki...
Odsłon: 98
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 14
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 185
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 1485
Składniki
Cztery bykiety szpinaku odtajamy.
Na wolnym ogniu odparowujemy wodę ze szpinaku. Szpinak studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy odtajony, odparowany z wody szpinak. Tą część ciasta wyrabiamy jeszcze raz, szpinak musi się ładnie wchłonąć w ciasto.
Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty. Oba prostokąty nakładamy na siebie.
Zwijamy jak roladę.
Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 10 równych części. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)