Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami Pini i rukolą w sosie winno-maślanym

Szpinakowe kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami Pini i rukolą w sosie winno-maślanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1582

Dodano:

Odsłon: 1871

domowe kopytka z pysznymi dodatkami

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mąki
  • 100g szpinaku ( u mnie baby) kostka rosołowa, sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe (3-4 sztuki na porcję)
  • orzeszki Pini (łyżeczka na porcję)
  • rukola (wg uznania) 2 łyżki masła
  • 100ml wina (jak ktoś lubi, to można więcej :) ) czosnek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * obrane ćwiartki ziemniaków gotujemy z 1,5łyżki soli szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej * ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy do 1,5 szklanki przesianej mąki szpinak cedzimy, blendujemy - "papkę" dodajemy do ziemniaków i mąki przyprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ciasto * ciasto dzielimy na kawałki, kształtujemy wałeczki - spłaszczamy nożem i tniemy na podobnej wielkości kawałki * kopytka wrzucamy na gotującą się wodę, wyciągamy od razu gdy wypłyną na wierzch!

  2. * na patelni roztapiamy masło i wlewamy wino * dodajemy pomidorki koktajlowe (połówki) i orzeszki Pini, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem* sos musi się trochę zredukować, pomidorki mają być miękkie (ale nie za bardzo!) * gotowe kopytka wrzucamy na patelnię, mieszamy i przekładamy na talerz * rukolę można dodać do sosu, lub świeżą ozdobić talerz - położyć na niej kopytka :) danie dla 2 - 4 osób

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń