Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe kotlety

Przepis dnia 2013-08-12
Szpinakowe kotlety

Autor:

Przepisów i artykułów: 1979 Ocena: 44884

Dodano:

Odsłon: 41323

:)

Składniki

  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 5 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 5 dag mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Panierka:
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Świeży szpinak umyć i osuszyć. Pokroić i przełożyć do miski.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Zalać mlekiem i ubijać tak długo ,aż powstanie gęsty sos. Rondel zdjąć z ognia.
    Do miski ze szpinakiem dodać jajka ,sos beszamelowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka ,zagęścić ją bułką tartą.
    Ze szpinakowej masy uformować małe placuszki . Obtaczać je w mące ,jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ZielonyPomidorek 04 grudnia 2013 Wyglada b.smacznie. Uwielbiam szpinak w każdej postaci... Już wiem co na kolacje...dzięki:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 12 sierpnia 2013 Wyglądają bardzo apetycznie! Przepis do książki, wypróbuję, bo uwielbiam szpinak. :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń