Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe risotto z jajkiem"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8426
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8426
Składniki
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, podsmaż.
Dodaj opłukany na sicie i osączony ryż oraz rozdrobniony czosnek. Chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. W tym czasie szpinak opłucz, podduś na łyżce masła. Wymieszaj z ryżem i białym serem.
Cztery formy do zapiekania posmaruj masłem. Risotto dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do foremek. Na wierzchu umieść surowe jajka. Zapiekaj w temp. 180 st., aż jajka się zetną.
Czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety