Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe żabki

Przepis dnia 2010-08-17
Szpinakowe żabki

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1186

Dodano: 15.08.2010

Odsłon: 25520

Kopytka po ugotowaniu i przestudzeniu można zamrozić, a póżniej, wrzucając na gorącą wodę, ugotować bez rozmrażania.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3, 5 szklanki mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę.

  2. Szpinak zamrożony przesmażyć na patelni, dodać sól, pieprz i czosnek. Przestudzić.

  3. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, dodać jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta lepić małe kulki i gotować partiami we wrzątku z dodatkiem oliwy do wypłynięcia.

  4. Po wystygnięciu część można zamrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Weganka 05 kwietnia 2015 Zamiast jajka dałam jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, do tego zrobiłam sos z majonezu sojowego z dodatkiem czosnku. Moja mięsożerna rodzinka była zachwycona ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 16 maja 2013 zabieram przepis do książki i zostawiam "kciuka", w najbliższym czasie żabki zagoszczą na moim stole, pozdrawiam1

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 21 listopada 2010 Świetna odskocznia od tradycyjnych kopytek :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 25 września 2010 O właśnie szukam coś ze szpinaku super wygląda , fajny przepis do ulubionych!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 15 września 2010 ulaR2- ja je podaje z sosem bazyliowym (jest pyszny nie tylko do nich, ale także na przykład do makaronu). Przepis na niego znajdziesz na moim blogu (adres na moim profilu). Oprócz tego jem je ze skwarkami i masłem lub śmietaną, jak tradycyje kopytka :) pozdrawiam!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 18 sierpnia 2010 Na pewno te żabki będą bardzo dobre. muszę wypróbować przepis.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 sierpnia 2010 Świetny pomusł na ziemniaki pozostałe z obiadu. Ja dodałabym jeszcze do tego stopiony wędzony boczek i tak jak Ty sos bazyliowy. Już czuje smak tego dania ...))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń