Do góry

Zupy Przepis na:

Szpinakowo selerowa z grzankami

Szpinakowo selerowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 237

Na rozgrzanie lekka, wegetariańska zupa ze szpinakiem i selerem naciowym. Często słyszę, nie wiem co zrobić z selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por biała część
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g szpinaku baby
  • sól, pieprz
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 bułki
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • masło klarowane
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję. Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką.

  2. Grzanki:
    Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka.Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam do dna patelni. Smażę chwile żeby białko się ścięło a żółtko było płynne. Zupę podaję z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń