Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa, frytki, surówka.

Dania główne

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 752

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 332

Dziś proponuję bitki z karczku podane ze smażonymi na głębokim tłuszczu, serduszkami z ziemniaków i warzywną surówką.

Składniki

  • karczek wieprzowy bez kości 1,2 kg
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • biała cebula 1 szt.
  • ziemniaki 1 kg.
  • słoik warzywnej sałatki z domowej spiżarni
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz kolorowy
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.

  2. Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.

  3. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.

  4. Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła.

  5. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.

  6. W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek.

  7. Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki.

  8. Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń