Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa wołowego w sosie chrzanowym

Sztuka mięsa wołowego w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 10127

Klasyka. Co tu dużo pisać.

Składniki

  • -300g mięsa wołowego (np. rostbef, rozbratel, krzyżowa)
  • -włoszczyzna
  • -cebula
  • -liść laurowy
  • -ziele angielskie
  • -pieprz ziarnisty
  • -sos chrzanowy (masło, mąka, wywar wołowy, śmietanka 30%, chrzan, cytryna, wino białe)
1-2 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. -Włoszczyznę, obieramy, płuczemy i wrzucamy w całości do garnka pełnego zagotowanej wody. Cebulę kroimy na pół i także dodajemy. Wrzucamy także złamany liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez jakieś 1,5 h. W międzyczasie delektujemy się zapachami.

  2. -Mięso starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Po półtorej godziny wspomnianego wyżej gotowania, możemy wrzucić mięso. Przykrywamy i gotujemy już wszystko razem jakieś 2,5 h.

  3. -Wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem. Teraz zabieramy się za sos. Na patelni rozpuszczamy łyżkę stołową masła, dodajemy mąki aby otrzymać zasmażkę. Prosto z garnka dolewamy na patelnię wywaru, całość smażymy i ciągle mieszamy. Dodajemy odrobinę śmietanki i białego wina. Smażymy dosłownie parę sekund, po czym dodajemy wedle uznania sosu chrzanowego, soku z cytryny i soli.

  4. -Sztuka mięsa wołowego świetnie smakuje z ziemniakami puree, całymi a także frytkami. Polecam także smażone buraczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń