Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa z chrzanem

Sztuka mięsa z chrzanem

Autor: Twoje_Imperium

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano: 30.10.2008

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sztuka mięsa z chrzanem"

Składniki

  • 1
  • 5 kg wołowiny
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • sól. Sos: 2 łyżki śmietany 18 proc
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • szczypior do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  2. Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso podawać z pokrojonymi warzywami i sosem.

  3. Bulion podaj z makaronem na pierwsze danie, choć to niezbyt lekkie danie! Możesz go też zachować na później, np. zamrożony.

  4. ok. 145 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń