Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam sama z okazji moich jutrzejszych urodzin :) sama byłam zaskoczona efektem.. oczywiście pozytywnie zaskoczona :)
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 238
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 21
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 238
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 21
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Składniki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;
połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;
miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;
ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;
połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;
upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;
ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;
dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )
Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)
Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.
Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)