Do góry

Desery Przepis na:

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 18854

Upiekłam sama z okazji moich jutrzejszych urodzin :) sama byłam zaskoczona efektem.. oczywiście pozytywnie zaskoczona :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;

  2. połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;

  3. miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;

  4. ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;

  5. połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;

  6. upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.

  7. Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;

  8. ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;

  9. dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )

  10. Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)

  11. Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.

  12. Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.

  13. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń