Do góry

Desery Przepis na:

Szwedzka szarlotka z gruszkami

Szwedzka szarlotka z gruszkami

Autor: Rewia

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano: 06.07.2008

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Szwedzka szarlotka z gruszkami"

Składniki

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 90 g masła
  • 300 g jabłek
  • 200 g gruszek
  • cytryna
  • 80 g cukru
  • 400 ml nektaru z gruszek
  • po lasce cynamonu i wanilii
  • 2–3 ziarenka kardamonu
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.

  2. Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z drobno pokruszonymi ciastkami. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

  3. Gruszki i jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

  4. Nektar przelewamy do garnka, dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok, 30 g cukru i zagotowujemy. Wrzucamy jabłka i gruszki, gotujemy 5–8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

  5. 2 łyżki żelatyny namaczamy w wodzie. Z wanilii wydrążamy miąższ. 100 g śmietany przelewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru, kardamon, wanilię, zagotowujemy. Dolewamy 300 ml śmietany i żelatynę. Krem wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

  6. Pozostałą żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców i 3/4 masy przekładamy na ciasto. Kiedy zastygnie, wykładamy na nią krem. Wstawiamy do lodówki. Na wierzchu układamy owoce. Po 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i tortownicy. Podajemy schłodzone.

  7. Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 24 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń