Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwedzki tort jabłeczny na delikatnym biszkopcie, z mnóstwem kawałeczków jabłek i bitą śmietanką. Do duszonych jabłek można dodać odrobinę masełka lub cynamon. Można też zblendować je na delikatny mus, jak lubicie.
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 95
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 72
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 67
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 398
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 95
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 72
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 67
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 398
Składniki
Biszkopt: Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.
Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę. Budyń rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotować. Według upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować).
Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.