Do góry

Śniadania Przepis na:

Szwedzki tort kanapkowy

Przepis dnia 2019-03-29
Szwedzki tort kanapkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2265

Dodano:

Odsłon: 3543

Szwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym stole. Wyglądem przypomina tort z kremem, a smakuje jak kanapka z wieloma warstwami past na bazie jajek, majonezu lub sera. Często dodaje się różne ryby typu tuńczyk lub łosoś, oliwki, szynkę, czy kawior. Jedyna trudność to dobrze przekroić chlebek.

Składniki

  • 1 chlebek razowy
  • warstwa buraczana:
  • 200 g serek typu philadelfia
  • 2 małe buraczki+1 do dekoracji
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • warstwa paprykowa:
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 200 g serka typu philadelfia
  • 1 papryka najlepiej ze słoika
  • 60 g startego sera cheddar lub gouda
  • do dekoracji:
  • 200 g serka philadelfia
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ogórki kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
  • dodatkowo koperek lub pietruszka
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć, ugotowac i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek typu philadelfia wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku sola i pieprzem i dobrze wymieszać.

  2. Kwaśną śmietanę i serek typu Philadelfia przełożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.

  3. Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby chlebek się schłodził.

  4. 4. W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na wachlarzyki.

  5. Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną. Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy torcik dekorujemy według uznania plasterkami rzodkiewki, korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj koperek lub pietruszka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń