Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna przekąska prosto ze Szwecji :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
1. Przesiej drożdże 2. Ubij szafran razem z cukrem pudrem tak aby zrobił się drobny. 3. Roztop masło/margarynę. Wlej mleko i mieszaj. 4. Wymieszaj troszkę roztopionego masła/margaryny z mlekiem z drożdżami. 5. Dolej resztę a później dosyp szafran, serek Danio, cukier puder, jedno z jajek i szczyptę soli. 6. Ubijaj ręcznie, wsyp 17 dl mąki do szklanki i po troszeczku wsypuj do ciasta. Ubijaj dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. 7. Połóż ścierkę na misce z ciastem i poczekaj aż fermentuje. Może to zająć 30 minut lub więcej. 8. Jak już sfermentuje, połóż ciasto na szafce posypanej mąką. 9. Podziel ciasto na 35 kawałków (lub mniej, to zależy od tego jak duże mają być nasze bułeczki), zrób z nich ''węże'' a potem uformuj je na literki ''S'' (tak jak na zdjęciu). Gotowe bułeczki kładziemy na tacce przykrytej papierem do pieczenia. 10. Przyciśnij do bułeczek rodzynki w dowolnych miejscach. Zostaw do fermentacji na 30 minut. Później polej bułeczki zmiksowanym białkiem drugiego jajka.
Ustaw piekarnik na 225°. Piecz w piekarniku od 6 do 10 minut. Gotowe bułeczki rozłóż na talerze. Smacznego! Bułeczki najlepiej smakują na ciepło.