Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szwedzkie bułeczki z żurawiną lub wiśniami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Do rondelka wlej mleko, dodaj szafran lub kurkumę, zagotuj. Gdy wystygnie, dodaj masło i cukier, następnie roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, wymieszaj. Wlej zawartość rondelka, wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przy- kryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Podziel na 12 równych części. Z każdej przygotuj wałeczek o długości ok. 35 cm a następnie uformuj w kształcie litery S.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki, zachowując odstępy między nimi, by w czasie pieczenia mogły swobodnie urosnąć). Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Tuż przed pieczeniem w każdy z końców litery S wciśnij po suszonej żurawinie lub wiśni i posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 180° C przez 15-20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie