Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szwedzkie ciasteczka miodowo-imbirowe"
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 819
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 433
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 819
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 433
Składniki
W rondelku podgrzej miód. Cały czas mieszając, dodawaj masło oraz 10 dag cukru. Garnuszek zdejmij z ognia, odstaw, by masa przestygła.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp cynamon, imbir, szczyptę soli, przyprawę korzenną oraz zmielone goździki. Dodaj całe jajko i masę miodową. Zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie odkrawaj małe porcje ciasta i wałkuj je na bardzo cienkie placki. Foremkami wykrawaj świąteczne ludziki. Układaj je na wyłożonej pergaminem blasze i piecz 8-10 minut w 180 st.
Białko oraz łyżeczkę wody ucieraj z pozostałym cukrem pudrem, aż powstanie gęsty i gładki lukier. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę. Nałóż lukier. Wyciskaj ozdobne wzory na ciastkach.
Czas ok. 90 min; porcja – 70 kcal, cena 40 gr.Źródło: Świat kobiety