Do góry

Dania główne Przepis na:

Szwedzkie klopsiki

Przepis dnia 2016-11-29
Szwedzkie klopsiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 8771

Dodano:

Odsłon: 15510

Szwedzkie klopsiki

Składniki

  • garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek)
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 75 g bułki tartej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dokładamy dżem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do zredukowania płynu, sos musi być kremowy i nie za gęsty. Na patelnię dodajemy klopsiki, chwilę je gotujemy, posypujemy koperkiem. Podajemy z puree ziemniaczanym.
    Przepis - Jamie Oliver.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń