Do góry

Dania główne Przepis na:

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 10376

Smaczna odmiana polskich pulpetów. Pycha

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.

  2. Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.

  3. Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.

  4. Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Subman 14 marca 2010 Ja już jestem po ich wykonaniu i muszę pochwalić hostera tego przepisu. Rewelacja po prostu jak i nie dużo pracy przy tym jest. Ja spróbowałem z ziemniakami, następnym razem wypróbuje z makaronem. Po prostu pycha.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdalena9 13 marca 2010 hm. Sądzę, że muszę wyprobowac ;).
Po prostu zajadać obrazek wzrokiem ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń