Do góry

Przekąski Przepis na:

Szwedzkie matiesy

Szwedzkie matiesy

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14384

Dodano:

Odsłon: 3060

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie miałem, udekorowałem czerwonym pieprzem.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • pół cebuli
  • 100 g borówek ze słoiczka
  • pół pęczka koperku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cytryna
  • Zalewa : 140 ml mleka
  • 140 ml wody mineralnej
  • sól
  • cukier
  • pieprz kajeński
  • 2 cebule
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem z cytryny, ułożyłem je na paterze.
    Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek.
    Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim.
    Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek.
    Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem.
    Podałem z białym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń