Zupy Przepis na:
Szybka ostra zupa rybna po tajsku :D

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1658
Dodano: 05.08.2009
Odsłon: 10696
Składniki
- wywar z warzyw - ok. 1,2 litra
- 1 tilapia, 1/2 soli, ok. kilka obranych krewetek
- kilka paluszków krabowych
- czerwona pasta curry 1/2 łyżeczki (może być dowolna ilość, ale radzę uważać...)
- sos sojowy (1-2 Łyżki), sos rybny -2 Łyżki (zamiast soli kuchennej)
- kolendra (może być pasta z kolendry w słoiczku)
- starty świezy imbir (ok. 2-3 cm korzenia)
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 opakowania grubszego makaronu ryżowego
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Bulion zagotować, dodac pastę curry, sos rybny, sos sojowy, wrzucić pokrojona w kostkę (2x2cm) rybę, krewetki. Podgotowac kilka minut, dodać imbir, doprawić kolendrą, sokiem z limonki (ewent. innymi przyprawami - zupa ma być kwaśno-ostra).
-
Jeśli zupa ma byc od razu podana - makaron wrzucić na gorącą zupę na 3 minuty - i serwować. Jeśli chcemy ją podać nieco później - proponuję przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu (przewaznie wrzątek na 3 min.) i połączyć bezpośrednio przed podaniem. 05.08.2009
-
Smacznego:)
Komentarze do przepisu (1)

Sugarspice 05 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
NIa ma jak owoce morza :) pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz