Do góry

Desery Przepis na:

Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 861

Dodano: 11.12.2015

Odsłon: 19761

Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przegotowanej letniej wody 2 żółtka 2 łyżki bułki tartej
  • FARSZ: 10 sztuk kwaśnych, twardych jabłek
  • łyżka cynamonu 3-4 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Farsz: Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wymieszać z cukrem, cynamonem oraz bułką tartą.

  2. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać bułką tartą, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 grudnia 2015 Uwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki <3

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń