Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 2310

Szybka - to mało powiedziane. Najszybsza na świecie! Szybciej to się tylko odgrzewa gotowy obiad w mikrofali, czego nikomu nie polecam! Pachnie przyprawami korzennymi i ma piękny, słoneczny kolor. Podczas jej gotowania wykorzystałam domowy koncentrat bulionowy w paście (https://smaker.pl/przepis-domowy-koncentrat-bulionowy,121027,hajduczek-naturalnie.html), ale można także użyć kostek rosołowych.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu (tu dla skrócenia procedur często używam pieprzu młotkowanego)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry, użyłam tikka curry, ale może być dowolna
  • 2-3 listki laurowe
  • szczypta suszonych płatków chilli (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • sól do smaku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 litr wrzącej wody
  • 2 łyżki domowego koncentratu bulionowego w paście (lub kostki rosołowe)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. W odpowiednio dużym garnku rozgrzać olej kokosowy i poddusić cebulę oraz czosnek. W tym czasie zagotować wodę, na przykład w czajniku.

  2. Opłukać i osączyć na sicie soczewicę, odstawić na bok.

  3. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać pieprz, curry, liście laurowe, imbir i płatki chilli, podsmażyć całość przez kilkadziesiąt sekund.

  4. Dorzucić kurkumę i jeszcze ogrzewać przez chwilę.

  5. Teraz do garnka dodać opłukaną soczewicę, gorącą wodę i pastę bulionową (lub kostki), zamieszać. Garnek przykryć i doprowadzić zawartość do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować do miękkości soczewicy, czyli około 15 minut.

  6. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli, doprawić. Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować.

  7. Do gotowej zupy wrzucić posiekaną natkę. Rozlać do miseczek i serwować.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń