Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybki bigosik z młodej kapustki

Przepis dnia 2010-05-30
Szybki bigosik z młodej kapustki

Autor: Gosik33

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 334

Dodano: 27.05.2010

Odsłon: 42502

Na pewno dobrze wszystkim znany bigosik z młodej kapusty :) Tak lubiany przeze mnie, że przygotowuję wersję XXL i ładuję w słoiki :) Zjeść go późną jesienią - bezcenne :)

Składniki

  • młoda kapusta, 2 małe główki
  • mięso wołowe, do 0,5 kg
  • kiełbasa śląska, 2 szt.
  • cebula, 1-2 szt.
  • pieczarki, 5 szt.
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, koperek, do smaku
  • margaryna do smażenia, odrobinę
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości.

  2. Mięso, kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Miękką kapustę odcedzić z pozostałej wody, dodać przygotowane mięso i ketchup. Wymieszać i gotować ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdzić czy bigos jest wystarczająco przyprawiony, ewentualnie doprawić wg swojego uznania. Można oczywiście użyć pikantnego ketchupu, wtedy automatycznie używamy mniej przypraw. Ja osobiście wykorzystuję zawsze ketchup łagodny (TorteX) i doprawiam sobie bigosik tak jak lubię. Podaję go posypanego lekko koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margo21 15 czerwca 2010 Niezły sposób zrobienia młodej kapusty.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 30 maja 2010 Napisz, czy używasz zwykłych słoików "twist off" czy tzw."weków"?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosik33 29 maja 2010 Cieszę się że smakowało "saliko". Faktycznie mięsko trzeba trochę dłużej przytrzymać na ogniu, żeby nie było twarde. Osobiście młodą kapustę wielbię co roku :)) Pozdrawiam serdecznie !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salik0 28 maja 2010 To mój pierwszy komentarz na Smakerze, choć wiele przepisów już wypróbowałem i jestem stałym czytelnikiem. Jest to, jedna z lepszych rzeczy jakie jadłem kiedykolwiek! I ten świeży, wiosenny koper! Naprawdę PYCHAAAA! Jedna mała korekta, którą zastosowałem, to osobne smażenie mięska wołowego oraz dodatkowe gotowanie do miękkości żeby nie było zbyt twarde. Czas przygotowania dla laika 1,5h. Ode mnie 5 i ulubione!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosik33 27 maja 2010 Jest mniamuśny i polecam co roku jak tylko pojawi się młoda kapusta :) Jeszcze gorący bigos wkładam do słoików, przewracam słoiki do góry dnem, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam na kilkanaście godzin. Słoiczki pięknie się zamykają .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 27 maja 2010 musi być pyszniutki a ten pomysł ze słoikami super

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń