Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki obiad dla zapracowanych

Szybki obiad dla zapracowanych

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 658

Dodano: 30.10.2016

Odsłon: 15868

Dziś kolejny szybki przepis dla zapracowanych - piersi z kurczaka w aromaycznym białym sosie parmezanowo-czosnkowo-bekonowym.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka podzielone na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • Na sos potrzeba:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 plasterki boczku
  • 200 g pieczarek
  • ok. 1 szklanki śmietany 30% (można zastąpić połową szklanki mleka i połową szklanki śmietany)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku i 2 łyżki białego wina (opcjonalne)
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • kilka płatków suszonej papryki chili do posypania przed podaniem
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku. Obsypujemy solą i pieprzem i wcieramy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je z obu stron na złoto. Przekładamy na talerzyk.

  2. Na patelni na oliwie, na której obsmażaliśmy kurczaka podsmażamy następnie 3 drobno pokrojone ząbki czosnku i pieczarki pokrojone w półplasterki. Obsmażamy wszystko na złoto. Na koniec dodajemy drobno pokrojone kawałki boczku. Podlewamy wszystko śmietaną i gotujemy przez kilka chwil na wolnym ogniu.

  3. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka lub rondelka i dodajemy obsmażonego wcześniej kurczaka. Dodajemy też parmezan, 2 łyżki białego wina i doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.

  4. Gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki, parmezanem i kilkoma płatkami suszonej papryki chili. Podajemy np. z ryżem lub kawałkami bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń