Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki obiad na upały

Szybki obiad  na upały

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 3156

Dodano:

Odsłon: 1114

Nic tak nie sprawdzilo sie w upalne dni jak gazpacho, czyli bardzo smaczny i orzezwiajacy hiszpanski chlodnik. Tym razem z lekka owocowa nutka. Ze wzgledu na nektarynke zrezygnowalam z tradycyjnego pieczywa, które sprawia, ze gazpacho jest pozywniejsze, za to podalam do niego blyskawiczne przygotowane rolki z resztek pieczeni wolowej, nadziewane farszem jablkowo-ogórkowym, któremu ostrosci dodala pasta wasabi. W niecale 25 miut powstal smaczny i nieprzecietny obiad.

Składniki

  • GAZPACHO:
  • 5 dojrzałych, srednich pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 nektarynka
  • szczypta slodkiej papryki
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 lyzka bialego octu balsamicznego
  • 2 lyzki czerwonego octu winnego
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • ROLKI Z OSTRYM FARSZEM OGÓRKOWO-JABLKOWYM:
  • 300 g zimnej pieczeni wolowej
  • 1 ogórek
  • 1 kwasne jablko
  • 1 lyzeczka wasabi
  • 2 lyzki kwasnej smietany (crème fraîche)
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obrac pomidory i pokroic w kostke.
    Obrac ogóka i razem z pozostalymi warzywami pokroic równiez w
    kostke.
    Dodac oliwe z oliwek, przyprawy i miksowac ok 50 sek., doprawic octem balsamicznym i winnym.
    Wstawic do lodówki na min. godzine.
    Ozdobic kilkoma kawalkami drobno pokrojonej papryki i ogórka.

    Przed podaniem przygotowac wolowe rolki z ostrym farszem jablkowo-ogórkowym.

  2. Obrac ogórka i wydrazyc pestki a nastepnie wydrazyc gniazdo nasienne z jablka, ogórka i jablko pokroic w kostke, zmieszac z kwasna smietana crème fraîche i z wasabi.
    Jesli nie lubimy bardzo ostrych potraw, mozna zamiast wasabi uzyc chrzanu.
    Doprawic sola i pieprzem, ale ostroznie, gdyz wasabi jest bardzo ostre.

    Pieczen wolowa pokroic w plastry, kazdy plaster posmarowac dwiema
    lyzeczkami farszu i i go zwinac.

  3. Podawac z reszta farszu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń