Do góry

Desery Przepis na:

Szybki placek z porzeczkami

Szybki placek z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 11222

Proponuję dziś przepis na ekspresowe pyszne ciasto bez użycia miksera, wystarczy mieć w domu mleko, jajka, mąkę, masło i trochę owoców. Mogą być porzeczki, jagody, truskawki, śliwki, rabarbar, świeże lub mrożone. To ciasto najlepiej smakuje właśnie z kwaśnymi owocami. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 300 g porzeczek lub innych owoców + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło wraz mlekiem i cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy do tego wystudzone masło z mlekiem i cukrem. Najpierw mieszamy łyżką, do połączenia składników, a następnie bierzemy drewniane berło ( nie wiem jak to nazwać) i ucieramy ciasto.
    Następnie dodajemy po jednym całym jajku i ucieramy na gładką masę.
    Do owoców dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, następnie te owoce dodajemy do utartego ciasta i delikatnie wszystko mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół na najniższej półeczce. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu i jeszcze 10 minut z termoobiegiem. W ten sposób unikniemy zakalca.
    Jeszcze gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem. Podajemy po wystudzeniu.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń