Do góry

Desery Przepis na:

Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką

Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3849

Dodano:

Odsłon: 6399

Czy może być coś pyszniejszego niż lekkie ciasto z rabarbarem? - Zdecydowanie nie :-) Cały rok czekamy, aż to kwaśne, czerwone warzywo wzejdzie na naszym ogrodzie. W tym roku mój zbiór uważam za bardzo udany, chociaż... pierwszą dostawę długich ogonków liściowych dostałam od rodziny. Część z nich jeszcze czeka na zaprawienie (na które zresztą jeszcze nie mam pomysłu). Polecam to fantastyczne, orzeźwiające ciasto.

Składniki

  • kruche ciasto: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny
  • 5 żółtek z jajek L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka: 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80g budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • owoce: 250g rabarbaru
  • 250g truskawek
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Na dużą stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane w kostkę masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.

    2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.

  2. 3. Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.

    4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.

  3. UWAGI:

    To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami.
    Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie.


    SMACZNEGO :-)

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń