Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki sos a'la arrabiata

Szybki sos a'la arrabiata

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 364

Zgodnie z nazwą - wściekły, czyli ostry. Dziecinnie prosty do zrobienia. Doskonały do makaronów, klusek wszelkiego rodzaju, ale przede wszystkim przepysznie łączy się moim zdaniem z "wczorajszymi" pierogami leniwymi, nadaje im całkowicie nowy charakter. Przepis na moje leniwe zamieszczałam wczoraj, więc może komuś przyda się i ten niesamowity sos.

Składniki

  • Passata pomidorowa/dobry przecier
  • Czosnek
  • Cebula
  • Papryczki chili
  • Sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki
  • Olej/oliwa
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na porcję dla jednej osoby zakładamy:
    - ok. 250 ml passaty pomidorowej/przecieru
    - 2 ząbki czosnku
    - 5 papryczek chili (dobrane zgodnie ze swoimi upodobaniami - można wrzucić zwykłe, sklepowe typu pepperoni, a można i Carolinę Reaper - tylko pytanie, kto to zje :))
    - pół dużej cebuli

  2. Do warstewki zimnego oleju/oliwy dorzucamy: obrane ząbki czosnku przekrojone na pół, przekrojone na pół papryczki chili, cebulę. Solimy oszczędnie. Można ewentualnie dodać szczyptę cukru, jeśli wiemy, że nasz przecier/passata są kwaśne.
    Rozgrzewamy powoli na mniej więcej średni ogień, mieszając co jakiś czas i pilnując, by nic się nie przypaliło. Przed zalaniem passatą można wyciągnąć warzywa albo zmiksować je i w tej formie użyć do sosu - smak będzie lepszy.
    Zalewamy passatą/przecierem i smażymy nasz sos na niewielkim ogniu do zgęstnienia i nabrania aromatu. Pod koniec dodajemy pieprz, świeżą lub suszoną bazylię i natkę pietruszki.

  3. Do gotowego sosu dorzucamy nasze wypełnienie, czyli np. ugotowany na al dente makaron, dowolne kluski. Albo właśnie, jak w opisie przepisu, pierogi leniwe. Przesmażamy całość przez 3-4 minuty do oblepienia wypełniacza przez sos. I zajadamy. Jeżeli ktoś lubi, może jeszcze posypać na talerzu tartym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 stycznia Uwielbiam takie ostre sosy, a z leniwymi, to już niebo w gębie :D Pycha, mniam, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń