Do góry

Desery Przepis na:

Szybki tort bezowy z mascarpone

Szybki tort bezowy z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 7723

Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)

Składniki

  • krążki bezowe 3 szt
  • serek mascarpone 25 dag
  • śmietana kremówka 250 ml
  • kawa rozpuszczalna sucha 2 łyżki
  • gorąca woda 1 łyżka
  • cukier puder 2 łyżki
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa.
    Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy.
    Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną.
    Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń