Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybkie bitki schabowe w sosie śliwkowym

Szybkie bitki schabowe w sosie śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 20

Sprawdzony przepis na "Szybkie bitki schabowe w sosie śliwkowym"

Składniki

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 20 dag śliwek
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany kremówki (30 proc.)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroję na porcje i rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewam masło. Układam plastry schabu i obsmażam je na rumiano z obu stron.

  3. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na cząstki, dodaję do schabu. Mięso podlewam wodą. Duszę ok. 10 min. Zalewam mięso śmietaną, duszę 4-5 min, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku.

  4. Bitki podaję z ryżem. Pyszne nie tylko na obiad, lecz także na przyjęcia. I, co ważne, bardzo szybko się je robi. Katarzyna Jaworek z Mętkowa

  5. 35 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 4 porcje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń