Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciastka francuskie z owocami.

Szybkie ciastka francuskie z owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4145

Dodano:

Odsłon: 5641

Ciasteczka francuskie z owocami. Lekkie, półwytrawne, doskonałe na deser lub przystawkę. Wersja dla leniwych (jak ja) - z gotowego ciasta francuskiego. Ale sprawdziłem - nie zawiera sztucznych dodatków (przynajmniej to z Lidla)! Idealny deser dla dzieci i dorosłych.

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • duże jabłko
  • dwie nieduże brzoskwinie
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu, dwa - trzy goździki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. abłka i brzoskwinie obierz, pokrój w cienkie plasterki.
    W rondlu rozgrzej masło, dodaj miód, cynamon i goździki.
    Kiedy miód się rozpuści - dodaj jabłko.
    Smaż chwilę, aż cząstki jabłka staną się miękkie.
    Wyjmij z glazury i odłóż na talerzyk.

  2. Ciasto francuskie (rozmrożone) pokrój na kwadraty i zawiń brzegi, tworząc małe miseczki. Ja pociąłem płat ciasta na 18 kawałków (6 x 3).

  3. Ułóż miseczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nich (oddzielnie) brzoskwinie i glazurowane jabłka.
    Jabłka posyp jeszcze odrobiną cynamonu, natomiast brzoskwinie posmaruj glazurą pozostałą z jabłek.
    Resztki ciasta możesz pokroić w cienkie paski i położyć na wierzchu ciastek.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią.
    Przed końcem pieczenia (po ok. 15 minutach) możesz spryskać ciastka wodą (z rozpylacza).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 września 2013 Ależ piękne te miseczki, szkoda że mój mąż nie ma zapędów kulinarnych :))) bardzo lubię ciasto francuskie bo można go zrobić z każdym nadzieniem :))) kciuka zostawiam i cieplutko pozdrawiam :)))


Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń