Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Autor: aniolywkuchni

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2657

Dodano: 21.02.2014

Odsłon: 32521

Anioły ostatnio wzięły się za dietę i prawie wszystko u nas dietetyczne;) Trudno nam bardzo zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i musi mieć niewielki dodatek cukru.

Składniki

  • Ciasto;
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %,
  • 2 łyżki miodu
  • 6 jajek,
  • 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • Polewa;
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 ml sherry,
> 6 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 lutego 2014 bardzo mnie ono ciekawi,więc jak najszybciej do wypróbowania,ale mam nadzieję że nie będzie zakalca? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń