Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto na samych białkach

Szybkie ciasto na samych białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1977

Dodano:

Odsłon: 667

Szybkie ciasto na samych białkach jest mięciutkie, delikatne i szybko gotowe. Dobra okazja do wykorzystania białek. Dla dodatkowego smaku dodałam orzechy i aromat migdałowy.

Składniki

  • 125 g masła
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g siekanych orzechów lub migdałów
  • odrobinę aromatu migdałowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnuszku, chwilę ostudzić. Mikserem na najwyższych obrotach ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do białek ciągle mieszając.

  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i siekanymi orzechami i dodać do ubitych białek. Dodać aromat migdałowy. Na koniec wlać strużką przestudzone masło.

  3. Ciasto przełożyć do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 Minut. Po wyjęciu ostudzić okolo 10 minut i wyjąć z foremki. Można zrobić polewę czekoladową, lub polać ciasto lukrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 07 lutego a tak często zostają mi same białka, teraz już wiem co z nich zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Fajne ciacho, w sam raz do czekoladowego cappuccino, które teraz piję ;)
Pycha, biorę dwa kawałki :D

Gratuluję "Przepisu Dnia" :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń