Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto ucierane z bezą kokosową

Szybkie ciasto ucierane z bezą kokosową

Autor: bietka5

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 51

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 315

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Możemy go jeść prawie zaraz po upieczeniu, jak tylko chwilę przestygnie.

Składniki

  • Ciasto ucierane:
  • żółtka 6 szt.
  • jajka 2 szt.
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • margaryna 15 dag
  • smalec 1 łyżka
  • mąka pszenna 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiśnie kandyzowane 1 słoik
  • rodzynki 1 garść
  • orzechy włoskie mielone do posypania
  • Beza kokosowa:
  • białka 6 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 20 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

  3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń