Do góry

Dania główne Przepis na:

szybkie gołąbki...

Przepis dnia 2014-03-09
szybkie gołąbki...

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 439 Ocena: 13819

Dodano: 06.03.2014

Odsłon: 67229

W smaku bardzo podobne do gołąbków, i stąd ich nazwa, robi się je szybko i sporo wychodzi z tych proporcji (mi wyszło 9 dużych) Pyszne są polecam!!!

Składniki

  • 0,5kg mielonego mięsa
  • duża kapusta pekińska
  • 3 jajka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz,
  • papryka w proszku
  • przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i przyprawy wedle uznania.

  2. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy ) potem wrzucamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i dusimy około 30 minut. Ja jako „fanka" cebuli do sosu dodaję jeszcze zeszkloną cebulkę i 2 ząbki czosnku.

  3. Pod koniec wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy paprykę w proszku do smaku; ja dodaje jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, żeby był bardziej wyrazisty smak i kolor. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iminka27 23 grudnia 2017 Czy kapusta i ryz(zamiast kaszy)musi byc predzej ugotowane? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

59Urszula 26 września 2015 Znalazłam przepis i spróbowałam . Rzeczywiście rewelacyjne !! Smakowały całej rodzince. :)
Odpowiedzi: 1 ▼

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 16 marca 2014 Dodam tylko,że dziś je robiłam i są fantastyczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona-bonk 09 marca 2014 Bardzo dobre danie znam te gołąbki w innej wersji bardziej pracochłonnej od dzisiaj skorzystam z tego przepisu! Odpowiedzi: 1 ▼

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń