Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe placuszki zastępujące pieczywo .Jest to wersja tzw "proziaków" zmieniona tak aby miała niski indeks glikemiczny.Jeżeli komuś nie zależy na niskim IG może użyć dowolnej mąki oraz cukru zamiast ksylitolu.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7305
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 166
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 191
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7305
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 166
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 191
Składniki
Rozpuścić drożdże w odrobinie letniej wody z dodatkiem łyżki mąki żytniej.Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Pozostałe składniki włożyć do miski.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość przełożyć je do reszty składników i dokładnie wymieszać .Ciasto będzie się kleić do rąk ale tak ma być.Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 min.
Następnie formujemy małe placuszki (każdą porcję ciasta wziętą w dłoń musimy obtoczyć w mące)i pieczemy na rozgrzanej patelni z grubym dnem lub jak ktoś posiada na blasze z pieca węglowego.Z każdej strony aż lekko zbrązowieją ,jest to ok 2-3 min. dla każdej strony.
Polecam jako dodatek do różnego rodzaju sosów pieczeniowych,jako dodatek do zup albo zamiast pieczywa.