Do góry

Dodatki Przepis na:

Szybkie placuszki zamiast chleba

Szybkie placuszki zamiast chleba

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 1811

Zdrowe placuszki zastępujące pieczywo .Jest to wersja tzw "proziaków" zmieniona tak aby miała niski indeks glikemiczny.Jeżeli komuś nie zależy na niskim IG może użyć dowolnej mąki oraz cukru zamiast ksylitolu.

Składniki

  • 250 g mąki żytniej typ 2000
  • 1 jajko
  • 125 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • 25 g drożdży świeżych
  • mąka żytnia typ 2000 do podsypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w odrobinie letniej wody z dodatkiem łyżki mąki żytniej.Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

  2. Pozostałe składniki włożyć do miski.

  3. Gdy drożdże podwoją swoją objętość przełożyć je do reszty składników i dokładnie wymieszać .Ciasto będzie się kleić do rąk ale tak ma być.Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 min.

  4. Następnie formujemy małe placuszki (każdą porcję ciasta wziętą w dłoń musimy obtoczyć w mące)i pieczemy na rozgrzanej patelni z grubym dnem lub jak ktoś posiada na blasze z pieca węglowego.Z każdej strony aż lekko zbrązowieją ,jest to ok 2-3 min. dla każdej strony.

  5. Polecam jako dodatek do różnego rodzaju sosów pieczeniowych,jako dodatek do zup albo zamiast pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń