Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tiramisu można powiedzieć, iż jest to klasyka cukiernictwa sama w sobie. Pyszny i puszysty krem przełożony biszkoptami kawowymi plus kakao. Trudno oprzeć się takiemu smakołykowi. Często tiramisu ratuje mnie przed niezapowiedzianymi gości. Tym razem było podobnie. Pomysł akurat na ten deser powstał równie szybko, jak goście, którzy do mnie akurat mieli wpaść. Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek) tak bardzo posmakowało gościom, iż musiałam wydać porcję na wynos. Wniosek jest taki, iż spontaniczne desery są równie dobre jak te planowane. Polecam!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
Składniki
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę. Do kawy dodajemy alkohol. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na gładki krem. Biszkopty maczamy w naparze i układamy na dnie pucharka. Na biszkoptach układamy krem i posypujemy kakałem. Następnie znowu maczamy biszkopty w naparze i układamy na kakao. Na biszkoptach układamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Możemy udekorować listkiem mięty. Postępujemy tak z kolejnymi porcjami. Deser chłodzimy przynajmniej przez godzinę. Uwaga: Ilość porcji zależna jest wielkości pucharków.