Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek)

Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek)

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 1294

O tiramisu można powiedzieć, iż jest to klasyka cukiernictwa sama w sobie. Pyszny i puszysty krem przełożony biszkoptami kawowymi plus kakao. Trudno oprzeć się takiemu smakołykowi. Często tiramisu ratuje mnie przed niezapowiedzianymi gości. Tym razem było podobnie. Pomysł akurat na ten deser powstał równie szybko, jak goście, którzy do mnie akurat mieli wpaść. Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek) tak bardzo posmakowało gościom, iż musiałam wydać porcję na wynos. Wniosek jest taki, iż spontaniczne desery są równie dobre jak te planowane. Polecam!

Składniki

  • serek mascarpone 400 g
  • biszkopty Wrocławskie 200 g
  • cukier 120 g
  • kakao 40 g
  • woda 40 ml
  • amaretto 20 ml
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę. Do kawy dodajemy alkohol. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na gładki krem. Biszkopty maczamy w naparze i układamy na dnie pucharka. Na biszkoptach układamy krem i posypujemy kakałem. Następnie znowu maczamy biszkopty w naparze i układamy na kakao. Na biszkoptach układamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Możemy udekorować listkiem mięty. Postępujemy tak z kolejnymi porcjami. Deser chłodzimy przynajmniej przez godzinę.
    Uwaga: Ilość porcji zależna jest wielkości pucharków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń