Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka domowa z majonezowej zalewy

Szynka domowa z majonezowej zalewy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2105 Ocena: 11674

Dodano:

Odsłon: 691

Robi się ją długo, ale smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki:
  • Szynka wieprzowa 1 kg
  • Przyprawa do marynowania mięsa 1 opakowanie
  • Składniki na zalewę:
  • Woda 2 litry
  • Sól 2 łyżki
  • Vegeta 2 łyżki
  • Majonez 2 łyżki
  • Wrząca woda 1 szklanka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ziele angielski (kilka ziarenek)
  • Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek)
  • Listek laurowy 5 szt.
  • Siatka do gotowania szynki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć dokładnie przyprawą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie włożyć do siatki i dobrze zacisnąć. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. I odstawić ponownie na 24 godziny, po czym mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć szynkę z powrotem i nadal gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Gotową szynkę schłodzić, możemy ją podawać z pieczywem lub na ciepło do obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń