Do góry

Przekąski Przepis na:

szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7510

Dodano:

Odsłon: 34588

Delikatna, soczysta, jak to w przypadku fletu z kurczaka. Polecam domową szynkę dla wszystkich, również dla osób na diecie niskokalorycznej.

Składniki

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli peklowej (lub 3/4 łyżeczki soli kuchennej***)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (użyłam z Kotanyi)
  • 2 - 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać błonki. Mięso pokroić w kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem.

    Jeśli używamy soli peklowej należy dodać ją do mięsa, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.
    ***Jeśli używamy zwykłej soli, należy również dodać ją do kurczaka, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.

    Po tym czasie żelatynę wymieszać z wodą, dodać przyprawę do kurczaka, wymieszać, szybko przelać do mięsa, dokładnie wyrobić aż całość będzie mocno klejąca.
    W przypadku mięsa ze zwykłą solą postępujemy dokładnie tak samo do końca procesu wytwarzania szynki.

    Mięso przełożyć do woreczka, wycisnąć powietrze spomiędzy jego kawałków.

    Następnie włożyć do szynkowara, ugnieść, uważając by nie rozerwać woreczka, zawiązać woreczek sznureczkiem bawełnianym, docisnąć sprężyną i zamknąć szynkowar, włożyć go do lodówki na 24 godziny.

    Po upływie tego czasu parzyć około 1,5 godziny w temperaturze 75 - 80 stopni, pamiętając by woda przez cały proces parzenia sięgała 2 cm powyżej poziomu mięsa. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej, wsadzić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 11 kwietnia 2016 trzy dni temu nabyłam szynkowar i dzisiaj zabieram się do zrobienia wg Twojego przepisu ;)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

romana44 20 stycznia 2015 Fajna szyneczka,nie mam szynkowara a bez tego nie da się zrobić? Odpowiedzi: 1 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 17 stycznia 2015 Coraz większej nabieram ochoty na własnoręcznie robione wędliny, gdy oglądam te przepyszne zdjęcia :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 17 stycznia 2015 Jeszcze zastanawiam się nad wyborem szynkowaru, ale jak widzę takie cudeńka to muszę szybciej podjąć decyzję. Pysznie wygląda ta szyneczka i zapewne tak smakuje.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 stycznia 2015 Przecudnie wygląda aż zrobiłam się głodna :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 17 stycznia 2015 akurat chłodzi mi się szynkowar z szyneczką wieprzową, a Twój przepis zabieram do książeczki :))

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń