Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka drobiowa z szynkowara

Szynka drobiowa z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 1435

Pyszna wędlinka drobiowa na kanapki. Rzadko kupuję w sklepie, staram się przyrządzać sama domowe wędliny.

Składniki

  • filet z kurczaka 1,40 kg
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • czosnek granulowany -1 łyżka
  • soli peklowej - 3 łyżeczki
  • żelatyny - 3 łyżeczki
  • woda -100 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na grubsze kawałki.
    Następnie każdy kawałek mięsa rozbić, tłuczkiem do mięsa.

  2. Przełożyć mięso do miski, w szklance wymieszać żelatynę z wodą i pozostałymi składnikami, wlać do mięsa i dobrze wyrobić rękoma, aż masa mięsna będzie klejąca.

  3. Woreczek wkładam do szynkowaru, do woreczka nakładam masę mięsną i lekko ugniatam, aby nie było powietrza.

  4. Zawijam worek i zamykam szynkowar, odstawiam na 24 godziny do lodówki.
    Po tym czasie wyjmuję z lodówki i wstawiam go do garnka z wodą i na ogniu, parzę przez 1,5 godziny, woda nie może się zagotować.
    Wyjąć szynkowar, ostudzić go w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń