Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka Drobiowa z Szynkowaru.

Szynka Drobiowa z Szynkowaru.

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 8199

Dodano:

Odsłon: 5325

Swojska najlepsza :-)

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 300 g mięsa mielonego indyczego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1\3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1\3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1\3 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
    Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
    W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar,woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze,zaparzamy przez ok. 2 godz.następnie wyjąć szynkowar z wody i ostudzić,wstawić do lodówki najlepiej na noc,po czym szynęczkę wyjąć z szynkowara-z woreczka,pokroić w plasterki i smacznego:-)
    Szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń