Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka gotowana

Przepis dnia 2015-03-19
Szynka gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 8049

Dodano:

Odsłon: 129335

Szynka gotowana

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
  • 2,5 litra wody
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki soli
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 23 marca 2015 Fajnie wygląda,taka różowa,czy zawsze taka wychodzi?Chciałam zrobić na święta.Na swoim profilu mam schab gotowany taką samą metodą tylko zamiast musztardy daje majonez też jest pyszny -))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń