Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 521

Dodano: 10.01.2017

Odsłon: 3023

Szynka gotowana w wywarze warzywnym. Idealna zarówno do kanapek, jak i jako ciepły dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 1-1,3 kg szynki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 3 litry wody
  • 3 łyzki majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyzeczka sproszkowanej papryki wędzonej
  • 5 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 ziaren ziela angierlskiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę umyć, obwiązać mocno grubą nicią lub nałożyć siateczkę do gotowania szynki i włożyć do garnka.

  2. Warzywa umyć, obrać, pokroić w duże kawałki i dołożyć do garnka z szynką.

  3. Zalać wodą, dodać przyprawy, majonez i zagotować. Od momentu kiedy zacznie wrzeć, gotować 8-9 minut i nie dłużej!!! Następnie pozostawić w garnku z wywarem do ostygnięcia (co najmniej 6 godzin) i ponownie zagotować znowu przez 8-9 minut od momentu wrzenia.


    Życzę smacznego i zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na moim profilu w serwisie smaker.pl :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń