Do góry

Desery Przepis na:

Szynka na wielkanocny obiad w refektarzu

Szynka na wielkanocny obiad w refektarzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7976

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Szynka na wielkanocny obiad w refektarzu"

Składniki

  • cała szynka wieprzowa średniej wielkości (bez kości)
  • ok. 3 kg
  • 4 łyżki musztardy (odmiana Dijon)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • pieprz
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • jasne piwo (aby pokryło całą szynkę)
  • liść laurowy
  • po łyżce posiekanego świeżego cząbru i suchych ziół prowansalskich
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj szynkę. Natrzyj solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Tak przygotowaną włóż do garnka. Dodaj posiekane cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber i zioła prowansalskie. Wlej ocet winny, oliwę oraz piwo. Odstaw na dobę w chłodne miejsce.

  2. Wyjmij szynkę z zalewy, wstaw w brytfannie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podczas pieczenia cały czas polewaj mięso zalewą, aż do jej wyczerpania. Piecz ok. 40 minut na każdy kilogram wagi szynki. Sprawdź widelcem, czy mięso jest upieczone.

  3. Podawaj szynkę na ciepło, pokrojoną w plastry, lub na zimno z dodatkiem świeżo utartego chrzanu.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń