Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 377

Dodano:

Odsłon: 30070

Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Składniki

  • 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.

  2. ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.

  3. ). Brytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut.

  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń