Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka pieczona w winie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Składniki
Mięso opłukać, bardzo dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160oC.
Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać mieszając tak długo, aż miód się całkowicie rozpuści.
Mięso włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić.
Na półmisku ułożyć upieczoną szynkę. Przed podaniem szynkę polać brandy i podpalić.
Gdy szynka się piecze, warto przygotować jakąś jarzynkę na półmisek, np czerwoną kapustę z boczkiem lub jabłkiem.
ok. 160 minutŹródło: Twoje Imperium