Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona z pomarańczą

Szynka pieczona z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 19207

Bardzo smaczne, owocowe mięso, które być może nie każdemu zasmakuje, ale które każdy powinien skosztować ;)

Składniki

  • Mięso :
  • szynka wieprzowa 1400 g
  • Marynata :
  • pomarańcza 3 szt
  • miód 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir mielony 1/3 łyżeczki
  • kucharek 3/4 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • goździki całe 12-15 szt
  • Sos :
  • woda zimna 3-4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, wyciśnięty czosnek, przyprawy (oprócz goździków) i wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać i w otwory powciskać goździki. Mięso zanurzyć w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i zalać marynatą. Mięso przykryć.

  2. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 100 min. lub do miękkości mięsa. Podawać na sosie, przystroić plastrami pomarańczy.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 kwietnia Interesujący pomysł /zwłaszcza marynata/ wart wypróbowania:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń