Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona z rękawa

Szynka pieczona z rękawa

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 3482

Dodano:

Odsłon: 9423

Najpierw marynowana, a potem pieczona szynka to mięso, które jest smaczną propozycją obiadową ;)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1000 g
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w większej misce. Następnie umyte i osuszone mięso kila razy obtoczyć w marynacie i schować do lodówki na kilka godzin.

  2. Potem mięso przełożyć do rękawa, ułożyć np. w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 190 stopni prze ok. 90 min. Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, by mięso nieco się przyrumieniło. Można podawać np. ze smażonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Dodatkowo podałam mięso na sosie pieczarkowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JanKuch 08 kwietnia 2017 Co to jest czosnek staropolski, z wykopalisk archeologicznych?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń