Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka tygodniówka

Szynka tygodniówka

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7018

Dodano: 06.02.2011

Odsłon: 65488

długo peklowane cudo dobre na zimno ( do chlebka) i na gorąco ( np. w sosie śliwkowym)

Składniki

  • szynka surowa w kawałku ( u mnie ok.1.5 kg)
  • sól do peklowania - kopiata łyżka na każdy litr wody przegotowanej wystudzonej
  • liście laurowe, ziele ang., pieprz czarny niemielony,kminek
  • 2-m łyzki oliwy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę zalać marynatą z wszystkich składników ( bez oliwy i kminku) tak, aby przykryć ją w całości.

  2. Marynować przez 7 dni codziennie przemieszać całość.

  3. Ostatniego dnia wyciągnąć szynkę z marynaty, posmarować oliwą i posypać kminkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok.1 ha (po tym czasie zostawić w gorącym piecu do wystygnięcia).

  4. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Halkos 23 marca Właśnie zapeklowałam tylko proszę mi podpowiedzieć gdzie trzymać w lodówce czy w temp. pokojowej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinucha 10 lutego Wygląda cudownie. Proszę tylko o rozwianie moich wątpliwości... w jakiej temperaturze pieczemy szynkę i czy z termoobiegiem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 września 2012 kamelcia - może być rondel , bez problemu :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamelcia 12 września 2012 Mam takie pytanie,bo bardzo zainteresował mnie przepis,w jakim naczyniu przez siedem dni mogę peklować tą szynkę,czy może być to rondel czy musi być jakieś specjalne naczynie:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joaska123 25 kwietnia 2011 Pani Aniu . Zrobiłam szyneczkę na święta wyszła rewelacyjna . Pani przepisy są wprost nieziemskie zawsze wychodzą a wypróbowałam ich już wiele . Dziękuję i pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiek57 26 lutego 2011 Jagienka, ja od lat mięso przed pieczeniem obsmażam na rumiano i nigdy nie jest suche, nawet schab.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mirela_66 23 lutego 2011 wypróbowałam, szyneczka przepyszna, szybko zniknęła na kanapkach

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cmol 17 lutego 2011 właśnie zjadłam kanapke z tym cudem:). Cierpliwie czekałam 7 dni .Opłacio sę.moja drobna modyfikacja to obsmażenie mięska przed pieczniem(duszeniem).Szynka niestety ma wade:znika zbyt szybko:(.Annawk przepis na 6+.Dziękuje za ten przpis
do: rysiek46 w tym przepisie ilość soli absolutnie nie jest za mała
do: jagienka szynka nie jest sucha

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 13 lutego 2011 super, muszę wypróbować bo mam już dość sklepowych wędlin, pozdrawiam:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rysiek46 11 lutego 2011 Dla informacji podaję, że prawidłowa ilość peklosoli to maks. 1 kg na 10 ltr wody. Ja dodaję jeszcze 35% soli kamiennej niejodowanej ponieważ jest za mało słona. Również polecam stronę wedliny domowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń