Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka wieprzowa pieczona"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i wszystkie przyprawy (prócz goździków). Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy.
Szynkę myjemy. W całości, ze skórką, wkładamy do chłodnego wywaru. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy w zalewie na co najmniej 6 godzin albo całą noc. Następnie znowu gotujemy mięso 15 minut i ponownie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyjmujemy i starannie osuszamy.
Suchą skórkę szynki nacinamy ukośnie w kratkę, szpikujemy goździkami. Cebulę siekamy.
Szynkę opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, posypujemy cebulą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 190oC.
Czas przygotowania: 85 minut. Cena jednej porcji: około 2,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 244 kcal, Białko 23 g, Tłuszcz 20,1 g, Węglowodany 7 gŹródło: Rewia